Najbolje plaže Dominikanske Republike

Najbolje plaže Dominikanske Republike

Velike su šanse da kad razmišljate o Dominikanskoj Republici, samo jedna reč vam je na pameti: PLAŽA. Uz nju svakako ide Sunce, a nakon nje dolazi i reč opuštanje. Zaista ovoj predivnoj karipskoj država koja zauzima istočni deo ostrva Hispaniola (dok je na zapadu Haiti) popularnost je porasla u poslednjoj deceniji zahvaljujući brojnim all inclusive rizortima. Mnogi ljudi odaberu da bukiraju let direktno do Punta Kane, grada sa preko 30 kilometara plaže i brojnim hotelima koji nude sve, od golfa i spa centara do vrhunske klope.


Ali Dominikana ima i svoje druge strane. Severno, u provinciji Puerto Plata, zatećićete opušteni obalski grad Kabaretej koji je popularan je kod ljubitelja prirode i sporta. Ističe se po izvrsnom kajtsurfingu, vožnji kajakom i surfingu. Na oko sat vremena istočno od njega nalazi se kilometar duga plaža u obliku mladog meseca koja se graniči sa prelepim Amanera rizortom koji je dospeo na spisak najboljih 10 hotela u svetu. Rizort se nalazi na posedu od 400 ari zaštićenog prirodnog rezervata protkanog stazama za pešačenje i bicikl. On je prvi Amanov hotel koji ima golf teren sa 18 rupa, sa fenomenalnim pogledom na okean.

Tu je i poluostrvo Semana, tanko parče zemlje koje iskače iz severoistočne obale Dominikanske Republike. Ova boemska enklava ima izrazit evropski vajb zbog mnogih francuza, španaca i italijana koji su se naselili i otvorili restorane, hotele i prodavnice u tom regionu. Ako posetite Semanu u periodu od januara do marta imaćete mnogo više uzbudljivih doživljaja osim uživanja u Suncu i brige o svom tenu: verovatno ćete videti severnoatlantske Grbave kitove na putu njihove migracije.

Bez obzira na vreme u godini i vaše raspoloženje u ovoj prelepoj zemlji ima plaža baš po vašem ukusu. Ova raznolika zemlja ima skoro 1.600 kilometara obale i devet različitih ekoloških zona. Izdvojili smo omiljene plaže Dominikanske Republike, od vetrovitih obala severnog Atlantika do mirnih karipskih peščanih prostirki na jugu zemlje.

PLAŽA BOKA ČIKA (Playa Boca Chica)

Nalazi se oko 30 kilometara istočno od glavnog grada Santo Dominga. Playa Boca Chica je jedna od najpopularnijih plaža na Dominikanskoj Republici. Shodno tome puna je ljudi, suvenirnica i štandova hrane. Ali to nije razlog da vas odvrati od posete: imaćete priliku da se družite sa lokalcima i da plivate u mirnom moru za koje se postarao koralni greben.

PLAŽA RINKON (Playa Rincon)

Smeštena je na istočnoj obali poluostrva Samana. Ova plaža ima jednu od najlepših belih peščanih prostirki. Nalazi se u udaljenom kutku raja gde je more toplo, tirkizno i idealno za kupanje. Okruženje je takođe izvanredno videćete kokosovu šumu i litice rta Cabron. Do plaže se možete dovesti kolima (mada je put poprilično neravan, preporučuje se džip sa pogonom na četiri točka) ili možete iznajmiti brodić blizu Las Galerasa.

PLAŽA GRANDE (Playa Grande)

Jedino posetioci dva rizorta imaju pristup ovoj izdvojenoj, širokoj i zlatnoj plaži. Gosti novog rizorta Anamera i intimnog Playa Grande Beach Club koje je uredio njujorkški dizajner enterijera Cekerie Kemble. Ambijent i atmosferu upotpunjuju litice i džungla i čine plažu idealnim mestom za opuštanje za sve koji žude za privatnošću. Ukoliko vam budu potrebne dodatne aktivnosti, možete poći u na ekskurziju, ribolov na marline i sabljarke.

PUNTA KANA (Punta Cana)

Sa svojih 30 kilometara obale, čuvenim golf terenima i hotelima za porodice, Punta Kana je ubedljivo najpopularnija destinacija Dominikanske Republike. Dve trećine svih njenih pturista dolazi upravo u Punta Kanu. Definitivno treba obići plažu Mako, prelepu prostirka sa bistrom vodom i blagim talasima. Idealno je mesto da se oprobate u surfingu i zajašete talas.

PLAŽA BAHORUKO (Playa Bahoruco)

Surferi znaju da mogu uhvatiti veliki talas na ovoj 6 kilometara dugačkoj plaži od belih kamenčića. Nalazi se u Barahoni, regiji na zapadu zemlje. Mada je plaža savršena za profesionalne surfere (i za fotografisanje), ukoliko želite da se kupate budite izrazito oprezni, morske struje su jake i veoma nezgodne.

PLAŽA KABARETEJ (Cabarete)

Ovo je svetska prestonica jedrenja na dasci i raj za one koji vole da budu na otvorenom moru. Možete iznajmiti vodiče i otići na ture brodom sa staklenim dnom, pecanje na otvorenom moru i kajakom. Nakon dana provedenog na moru uživajte u vrhunskim kafićima, restoranima, barovima i pekarama ovog staromodnog morskog grada koji ima istančan evropski osećaj. Mnogi italijanski, francuski i nemački izgnanici su se doselili ovde doprinose interesantnoj multi kulturalnoj atmosferi (sa odličnim testom i espresom!).

PLAŽA SOSUA (Sosua Beach)

Nalazi se u blizini Puerto Plata internacionalnog aerodroma. Sosua je raj za ronioce i ljubitelje snorklinga zahvaljujući podvodnom bogatstvu. Ima i na kopnu izobilje aktivnosti: suvenirnica, štandova za klopu, prodavnica… Ovaj obalski grad ima i zanimljivu istoriju: jevreji su se naselili ovde nakon Drugog Svetskog Rata u potrazi za utočištem i formirali su zajednicu. I dan danas sinagogu posećuju njihove pristalice.

PLAŽA MINITAS (Minitas Beach)

Čak od sedamdesetih godina prošlog veka Casa de Campo je jedna od najekskluzivnijih enklava u Dominikanskoj Republici. Grad rizorata izgrađenih za direktore i poznate, dizajnerski dorađen od modne ikone i lokalca Oskara de la Rente. Gostima u ovim rizortima i vilama na raspolaganju je jahanje konja i igranje poloa, a mogu i oprovati svoju ruku na Pete Dye golf terenu. A najbolje od svega je što imaju ekskluzivan pristup Minitas plaži, zaštićenoj uvali savršenoj za snorkling. Dostupni su i dnevni izleti do obližnjio ostrva Saona i Katalina, koji čuvaju čuvenu olupinu broda Vilijama Kida.

OSTRVO LEVANTADO (Cayo Levantado)

Ako ste na medenom mesecu, ovo je idealno mesto da se povučete i uživate u tri plaže koje ovo ostrvce ima da ponudi i rizortu za odrasle Bahia Principe. Imanje sa 268 soba, dva bazena, šest restorana i spa centrom.

PLAŽA HUAN DOLIO (Juan Dolio)

Smeštena je na jugoistočnoj obali, a ograđena je restoranima, soliterima i barovima. Veoma je živa plaža popularna kod lokalaca iz Santo Dominga koji često vikendima dođu ovde da se izduvaju. S lakoćom dolaze ovde i iz glavnog grada i iz La Romane, oba grada udaljena su sat vremena.

PLAŽA IGL BEJ (Eagle Bay Beach)

Dolazak na ovu skoro šest kilometara dugačku plažu iziskuje malo više truda. Smeštena je na jugozapadni deo zemlje, a najbliži grad je Pedernales koji se nalazi blizu granice sa Haitijem. Moraćete da iznajmite brodić ili iznajmite džip sa pogonom na četiri točka, ali ova plaža će vam se odužiti za sve napore s prvim pogledom na tirkizno more i živopisne stene. Bukvalno je bez turista. Plaža je zapravo deo nacionalnog parka Jaragua koji obuhvata šume, plaže, močvare, koralne grebene i brojne neverovatne životinjske vrste, uključujući i ugroženog zapadno indijsku morsku kravu. Ponesite frižider i ručak jer na plaži nema nikakvih prodavnica.