Sejšeli

Putovanje na Sejšele 2024.

Ostrva Sejšela bogata su raskošnom prirodom, raznovrsnim životinjskim svetom i bajkovitim plažama sa čuvenim granitnim stenama. O mekanom belom pesku i savršenom tirkiznom okeanu je suvišno i pričaiti – slike govore same za sebe. Zbog svoje rajske lepote Sejšeli su omiljena destinacija za putovanje na medeni mesec. Najpoznatija ostrva su Mahe, Praslin i La Digue, i svako je posebno na svoj način. Ono što im je zajedničko je neverovatan svet flore i faune koji ćete otkriti u koji god kutak da zavirite.

Sejšeli bazen

Šta posetiti na Sejšelima?

Maksimalno iskoristite sve čari prirode koja je na Sejšelima bila i više nego darežljiva; obiđite brojne nacionalne parkove i hranite stogodišnje džinovske kornjače. Bez preterivanja se može reći da ćete na ovoj destinaciji svakog dana pronaći novo mesto za uživanje, a jedno od njih je najspektakularnija i najfotografisanija plaža Anse Source D’Argent. Nalazi se na ostrvu La Digue i zaštitni je simbol zemlje, a Nacionalna Geografija ju je čak proglasila najlepšom plažom na svetu.

Sejšeli priroda

Upoznajte Sejšele

Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva raspoređenih na oko 1.374.000 kvadratnih kilometara zapadnog Indijskog okeana. Oko 99% stanovništva Sejšela živi na nekoliko najvećih ostrva i uključujući glavno i najveće ostrvo Mahe. Na njemu se nalazi i najveći državne infrastrukture, usluga, maloprodajnih i turističkih objekata. Preostalih 74 ostrva su Spoljna ostrva, uglavnom nisko ležeća ostrva, peščani sprudovi i u nekim slučajevima, spektakularni atoli podeljeni u pet različitih grupa ostrva: Grupa Amirantes,Southern Coral Group, Alphonse Group, Grupa Farkuhar i Grupa Aldabra.

Prostiru se u Indijski okean u pravcu jugozapada i u sjajnom luku koji se kreće ka istočnoj obali Afrike. Ova ostrva se nalaze četiri do deset stepeni južno od ekvatora i između 480 km i 1.600 km od istočne obale Afrike.

Klima Sejšela

Bez obzira na mnoge neizvesnosti povezane sa današnjom globalnom klimom, Sejšeli uživaju u veličanstvenoj tropskoj klimi tokom cele godine i skoro 12 sati sunčeve svetlosti zbog svog položaja južno od ekvatora. Sva osim njegovih najudaljenijih, južnih ostrva leže daleko izvan pojasa ciklona i klima je takva da nema ekstremnih vremenskih uslova, pri čemu temperatura retko pada ispod 24°C ili se penje iznad 32°C. Severozapadni pasati duvaju između oktobra i marta kada je more uglavnom mirno, a vreme toplo i vlažno, sa prosečnim vetrovima od 8-12 čvorova.

Tradicionalno, u januaru i februaru ostrva dobijaju kiše koje održavaju život, nakratko ispunjavajući reke i potoke i pretvarajući pejzaže u živopisne prizore. Iako je ovo priznato kao tradicionalna kišna sezona Sejšela, kiše su obično manje obilne nego na, na primer, indijskom pod-kontinentu, i mogu zaista, u zavisnosti od godine, biti veoma slabe. Između maja i septembra, jugoistočni pasati uglavnom donose suše, hladnije vreme i bučnije i uzburkanije more – posebno na jugoistočnim obalama ostrva, zajedno sa brzinom vetra od 10-20 čvorova .

To što je tropsko ostrvo, međutim, znači da se tropski pljuskovi, obično kratki, mogu pojaviti u bilo koje doba godine.

Možda najpouzdanije informacije o vremenskim uslovima na Sejšelima u određenom periodu mogu da prenesu putnici koji su svoj odmor proveli tamo. Pogledajte kakava iskustva nose putnici koji su boravili na magičnom Sejšelima.

Iskustva putnika u hotelima na Sejšelima

Iskustvo koje posedujemo u bukiranju odmora na najlepšim destinacijama, pomaže nam da našu ponudu uskladimo upravo i sa sezonalnošću i klimatskim uslovima određene destinacije. Tako na pregledu naših ponuda uvek možete da vidite ponude za period u godini kada je na toj destinaciji najlepše.

Ponuda Sejšeli 2024

Izdvajamo aktuelne ponude za Sejšele. Svoje putovanje možete kreirati i drugačije, uz odabir datuma, broja noćenja i hotela.

Polazak iz Beograda
8 dana / 7 noći
Polazak iz Beograda
8 dana / 7 noći
Polazak iz Beograda
8 dana / 7 noći
Polazak iz Beograda
8 dana / 7 noći
Polazak iz Beograda
8 dana / 7 noći

Kultura Sejšela

Sejšeli su šarena i harmonična mešavina različitih nacionalnosti širom sveta, od kojih su svi doneli nešto od svojih običaja i kultura kako bi stvorili dobro integrisanu, harmoničnu i živahnu modernu ostrvsku državu sa posebnom kulturom obogaćenom uticajima sa mnogih kontinenata. Tamo gde druge nacije žive u strahu od svojih suseda, Sejšeli su uspešno utkali različite uticaje u filozofiju „živi i pusti da živi“ u kojoj je harmonija postala način života.

U Viktoriji (najmanjoj prestonici na svetu) rimokatolička katedrala se nalazi pored anglikanske katedrale, adventističke crkve sedmog dana, džamije, hinduističkog hrama i bogomolja za nekoliko drugih denominacija. U pogledu verske orijentacije, francuski katolicizam se pokazao najuticajnijim, čak i posle britanske vladavine, a popularne mise i druge parohijske gozbe su šarene prilike za Sejšelce da se oblače u svoj najbolji nedeljni stil i druže se.

Kreolski jezik, adaptacija francuskog iz 17. veka sa drugim rečima i izrazima koji potiču od Afrikanaca i Madagazaca, je lingua franca i uzdignut je u status nacionalnog jezika, zaslužujući isto poštovanje koje dobijaju engleski i francuski. Kreolski je danas pisani jezik, kao i govor, što je rezultiralo izlivom kreativnosti u predstavama, poeziji i prozi. Kreolska kultura je danas glavna atrakcija za posetioce širom sveta koji žele da iskuse jedinstven način života i svake godine se prikazuje na živopisnom festivalu Creole, animiranim omažom svemu kreolskom, uključujući mnoge različite oblike kreolske muzike, plesa, književnosti i poezija.

Sejšeli

Kreolska arhitektura je još jedan važan kulturni aspekt ostrva gde dizajn nekih od velikih starih kuća sa njihovim strmim krovovima predstavlja arhitekturu prilagođenu udobnom životu u tropima. Kuće imaju mnogo otvora za hvatanje ostrvskog povetarca. Moderna arhitektura pokušava da asimiluje tradicionalne stilove.

Obzirom da turizam zauzima značak+jno mesto u privredi Sejšela, i hoteli prezentuju duh i kulturu destinacije. U zavisnosti od kategorizacije, možete uživati u skromnijim hotelima koji i više odaju atmosferu lokalne kulture i načina života. Tu su naravno i moderniji hoteli, i oni su usklađeni sa prirodom a sve u službi naboljeg doživljaja Sejšela. Hotele koje možemo da Vam ponudimo za Vaše putovanje na Sejšelima smo pažljivo idvojili.

Ponuda hotela na Sejšelima

Još jedan dragulj kulturne krune je kuhinja, a kreolska gastronomija je rođena iz ove spektakularne fuzije kultura i nudi suptilnost i inovaciju francuske kuhinje, kao i pikantne ukuse i egzotične kulinarske kombinacije Istoka kroz fascinantni spektar tekstura, ukusa, boja i sastojaka.

Korisne informacije

Glavni grad

Viktorija

Viza

za državljane Srbije viza nije potrebna

Najbolji period za posetu

od aprila do novembra

Ne preporučujemo posetu

od januara do marta, decembar

Valuta

sejšelski rupi

Jezik

kreolski, francuski, engleski