12 stvari koje ne smete propustiti na Šri Lanki

Izdvojiti samo određeni broj atrakcija na nekoj destinaciji je izazovan zadatak, pogotovo kada su u pitanju zemlje neograničene lepote kao što je Šri Lanka. Šri Lanka kao da uspeva da zaobiđe široku popularnost bez obzira na silne dragocenosti koje je krase. Brojni turisti prolazili su kroz i preko ove zemlje, uglavnom na putu ka Maldivima ili drugim tropskim destinacijama, ali se interesovanje za ovu čarobnu zemlju u poslednje vreme sve više povećava. Šri Lanka se ubrzano razvija i sve veći broj ljudi pokazuju želju da istraže sve njene čari. Ukoliko još uvek niste, zasigurno bi trebalo da je posetite, a evo naših predloga šta nikako ne smete propustiti.

1. Fenomenalne plaže

Šri Lanka ima bezbroj zadivljujućih plaža. Međutim, netaknute plaže Tangale zaista su među najlepšim. Plaža Marakolliya bogata je tropskim cvećem i lagunama punim mangrova. Vekovima se na zlatnoj plaži Rekawa gnezde kornjače, a krasi je najmekši pesak na ostrvu.

2. Putovanje vozom

Ne postoji bolji način putovanja Šri Lankom od putovanja vozom. Naći mesto u popularnom vozu do Elle može biti izazovno, ali je vredno pokušaja. Vredno je čak i ukoliko stojite tokom vožnje, jer ćete moći da uživate u beskrajnim zelenim prostranstvima i poljima čajam, upijajući prizore koje vožnja pruža.

3. Drevne građevine

Drevne ruševine Anuradhapura su jedne od najspektakularnijih znamenitosti Šri Lanke. One su ispunjene arheološkim i arhitektonskim čudima. U centru se nalazi sveto drvo Sri Maha Bodhi koje je jedno od najstarijih na svetu.

4. Obilazak Kandy-ja

Kandy je kulturna prestonica ostrva. U njoj se nalazi sveti hram u kom su smeštene relikvije Budinog zuba.Istražite stari kvart, jezero i šarene botaničke bašte.

5. Zaliv Arigam

Zaliv Arigam je srce surferske scene na Šri Lanki. Dugi talasi na južnom delu zaliva smatraju se najboljim na celom ostrvu. Sezona surfovanja traje od aprila do septembra, ali tokom godine postoje razne prilike kada početnici mogu da uče.

Aerial-View-of-the-Sigiriya-Rock-Fortress-in-Sri-Lanka (1)

6. Fantastični marketi

Prepustite se živopisnim marketima na Šri Lanki, doživite i omirišite bogatu raznolikost arome ove zemlje. Kuvari satima prže i melju začine za nacionalno jelo koje često ima desetine povrća u sebi: riža sa karijem. Mnogi stanovnici Šri Lanke su vegetarijanci, pa je lako naći vegetarijanska jela.

7. Šri Lankanski čaj

Šri Lankanski čaj je s dobrim razlogom poznat širom sveta. Možete istražiti sto pedeset godina dugu istoriju ove privredne grane i videti kako se na plantažama proizvode listići čaja. Plantaže Hill County-a su zaista spektakularne.

8. Nacionalni park Udawalawe

Ovaj nacionalni park je najpribližnije što Šri Lanka ima sa zapadnom Afrikom.
Pašnjaci savane pružaju utočište mnoštvu raznobojnih ptica, krdima bizona i stotinama slonova.

9. Bašte Sigirije

Veličanstvene bašte u podnožju Sigirije su zaista fascinantne, ali kada pogledate u vis čeka vas nešto još bolje – impozantna stena Sigirija koja izbija iz pejzaža, a visoka je čak 370 metara. Ova znamenitost bogata je ostacima građevina u kojima je izgravirana umetnost. Avanturisti koji se popnu na vrh stene biće nagrađeni spektakularnim pogledom.

10. Spa centri

Šri Lanka je jedna od vodećih spa destinacija. Časovi Yoge i Ayurveda spa tretmani dostupni su širom ostrva.

11. Galle

Galle je očaravajući grad sa zadivljujućim građevinama u holandsko-kolonijalnom stilu. Stari grad idealan za šetnju služio je kao trgovačka luka i jedno je od Unesco-m zaštićenih znamenitosti ove zemlje. Pun je starih džamija, crkvi, palata i muzeja.

12. Rezervat Sinharaja

Obavijen kišnim oblacima, rezervat Sinharaja je zadivljujuće Unesco-m zaštićeno mesto.
Čuvari parka će vas voditi stazama i pokazivati vam bogatstvo biljnog i životinjskog sveta.