Maldivi ponude 2024

Kako odabrati hotel na Maldivima

Na šta da obratite pažnju kada birate hotel na Maldivima

Putovanje na ovako lepu destinaciju, kao što su Maldivi, zaista je pravo uživanje. Bajkovite slike koje gledamo na internetu postaju realnost kada se uputite u ovu avanturu. Beli pesak, tirkizno plavo more i hladovina palminog drveta su pejzaž koji je svakome ideja savršenog odmora. Poznato je da se Maldivi prostiru na stotine ovakvih ostrva i isto toliko je bogata i ponuda hotela koje možete odabrati za svoj savršen odmor.

Da li je svaki resort idealan za vas? Da li će se svaki od njih dopasti svakome od vas? Sigurno ne! Upravo iz razloga što su za svakoga od nas ideja o dobrom hotelu, usluzi i hrani potpuno različite, veoma je važno da sagledate sve prednosti i mane hotela koji se nude

Sigurno sada mnogima prolazi kroz glavu misao: “šta može da ne valja na ovakvom mestu?”

U suštini, verovatno je teško da nešto može u potpunosti da upropasti boravak na ovakvoj destinaciji, ali svakako postoje sitnice koje mogu umnogome da ulepšaju odmor. Evo nekoliko parametara na koje možda treba da obratite pažnju kada birate hotel na Maldivima:

  • Udaljenost od međunarodnog aerodroma
  • Vrsta transfera do resorta
  • Veličina ostrva
  • Usluga koju resort nudi po pitanju ishrane
  • Sadržaji i opremljenost resorta
Let iznad Maldiva

Udaljenost od međunarodnog aerodroma i vrsta transfera

Maldivi se prostiru na oko 90 000 kvadratnih kilometara oko ekvatora. Samo oko 200 kvadratnih kilometara predstavlja kopno. Samim tim, razdaljina od oko 900 km na koliko su raspoređena ostrva, može da se prelazi samo vodenim ili vazdušnim putem. Za dolazak na Maldive, avio kompanije koriste međunarodni aerodrom Male Velana. On se nalazi na Nort Ari atolu, u blizini prestonice Maldiva, grada Male-a.

Od aerodroma putnike voze brodići ili mali hidroavioni, ili standardni avion i brzi brod u kombinaciji. Izbor prevoznog sredstva za transfer zavisi od udaljenosti resorta od međunarodnog aerodroma. Kao i kada putujete na bilo koju drugu destinaciju, putovanje od aerodroma do hotela je važna stavka koju treba uzeti u obzir, kako po pitanju vremena, tako i po pitanju komfora.

Ono što je važno da imate na umu je da se transferi od aerodroma do udaljenijih resorta do kojih se stiže hidroavionom obavljaju u toku dana, najkasnije do 16h. To je nešto što treba uzeti u obzir prulikom rezervacije avio karata. Dakle, važno je da dolazak na Maldive bude u prepodnevnim časovima, kako bi bilo dovoljno vremena za transfer do resorta. Obzirom da su Maldivi destinacija koja pretežno živi od turizma, uglavnom su letovi najvećih avio kompanija isplanirani baš tako, da dolazak bude u prepodnevnim časovima.

Hidroavioni kojima se transferi obavljaju su mali avioni, u koji može da se smesti mali broj putnika. Osim toga, kapacitet za smeštaj prtljaga nije prevelik, tako da obratite pažnju i na količinu prtljaga koji nosite sa sobom. Ono što je svakako prednost letenja hidroavionom, je mogućnost da iz visine sagledate ovu neverovatnu destinaciju. VIsina je dosta niža od one na kojoj lete veliki prekookeanski avioni, tako da vam se pruža jedinstvena mogućnost da uživate u pogledu na nepregledan Indijski okean.

Neki od hotela koji transfer obavljaju hidroavionom su: Angaga Island 4*, Safari Island 4*, Kuredu Island 4*, Cinnamon Hakuraa Huraa 4+*, Sun Siyam Vilu Reef 4+* , Siyam World 4+* , Sun Siyam Iru Fushi 5*, Atmosphere Kanifushi 5*, The Residence Maldives at Dhigurah 5*

Ukoliko imate strah od letenja, možda nije loše da se opredelite za resort bliže aerodromu, jer se transfer u tom slučaju obavlja gliserima. Ova vrsta transfera je i značajno povoljnija i fleksibilnija po pitanju termina.

Ono o čemu ne morate da brinete, naročito ukoliko organizaciju svog odmora prepustite našoj agenciji, je da je transfer na Maldvima uvek uključen u ponudu. Cene transfera, naravno zavise od vrste prevoznog sredstva, ali svakako, kada pravimo ponudu i rezervacije, taj trošak je uračunat i praktično obavezan.

Neki hoteli koji se nalaze blizu aerdoroma i obavljaju transfer brzim brodom: Thulhagiri Island 3+*, Oblu Ailafushi 4*, Bandos 4*, Villa Nautica 4+*, Meeru Island 4+*, Oblu Select Lobigili 5*, Dhawa Ihuru 5*

Veličina ostrva

Kada zamišljamo letovanje, svi prvo imamo na umu peščane beskonačne plaže. Naravno, za Maldive pogotovo imamo bajkovita očekivanja. Ono što je veoma važno da se uzme u obzir prilikom odabira hotela na Maldivima, je upravo to koliko plaže ćemo imati na raspolaganju. Ostrva iz kojih se Maldivi sastoje po veličini zaista variraju od onih malih, prečnika od stotinak metara, do onih koji se pružaju i do 2 km.

Maldivi jesu destinacija na koju se putuje zbog odmora u intimnoj atmosferi, uz maksimalnu privatnost. Nema boljeg mesta gde ćete uživati u privatnosti peščane plaže, šuma talasa i senke palmi. Ukoliko je to sve što želite za svoj odmor, onda veličina ostrva nije od presudnog značaja. Svaki od resorta nudi restorane, većina njih manje ili veće Spa centre, bazene… Za idealan odmor, sve što je potrebno.
Međutim, ukoliko ste ipak od onih koji uz ovakav scenario zamišljaju i malo aktivnosti, i više sadržaja, možda bi ipak trebalo da obratite pažnju na to da li resort koji birate nudi sve to. Ostrva veće površine obično nude raznovrsniju zabavu, sportske terene, veći izbor bazena, više restorana.

Dakle, ukoliko ste se odlučili da vaš odmor bude zaista samo opuštanje i uživanje, ukoliko putujede na Maldive na medeni mesec, možete odabrati manja, intimnija ostrva. Na primer: Angaga Island 4*, Safari 4*, Sun Siyam VIlu Reef 4+*, Nova Maldives 5*, Anantara Veli Maldives Resort 5*.

Za sve oni kojima je i na ovakvom odmoru potrebno malo aktivnosti, savetujemo da biraju veća ostrva, kao što su: Villa Park 4*, Meeru Island 4+*, Kuredu Island 4*, Siyam World 4+*, Kandima 5*, Atmopshere Kanifushi 5*, The Residence Maldives at Dhigurah 5*.

Usluga u restoranima

Verovatno ste već na osnovu svih dostupnih informacija o Maldivima shvatili da je ovo putovanje, u stvari boravak u samo jednom resortu, na jednom ostrvu. Nema šetnje “gradom”, posećivanja restorana i sl… Ovo je putovanje potpuno specifično i u skladu sa lokalnim načinom života.

Svi resorti u svom sastavu imaju minimum jedan restoran ali često i po nekoliko. U zavisnosti od veličine ostrva, obično su restorani za pansionske obroke podeljeni tako da gosti iz najbližih smeštajnih jedinica gravitiraju ka određenom restoranu. Osim pansionskih obroka, restorani često nude i a la carte menu, gde možete da birate šta želite da jedete. Dakle, umesto obilaska i šetnje u potrazi za restoranima, na ostrvu na kome boravite možete isprobati specijalitete po vašem izboru. Neretko su to restorani sa specijalitetima određene zemlje, pa iako ste u sred Indijskog Okeana, imate mogućnost da okusite na primer specijalitete kineske kuhinje.

Poseban dozivljaj na Maldivima je izlet na pusto ostrvo. U većini resorta kao fakultativni izlet, nudi se celodnevni boravak na pustom ostrvu uz roštilj. Imate mogućnost da na nekom od obližnjih ostrva provedete dan u stilu Robinson Kruso, uz degustaciju hrane pripremljene na licu mesta.

Osim uzivanja u lokalnim specijalitetima i odmora u skladu sa prirodom, neki od ekskluzivnih resorta nude i moderne restorane koji su vrlo jedinstveni. Tako, na primer, možete večerati u restoranu ispod nivoa mora, okruženi bogatim podmornim svetom Maldiva uz vrhunsku uslugu, u hotelima: Oblu XPErience Ailafushi 4*, Oblu Select Lobigili 5* i Hurawalhi Island Resort 5*.

Naravno, na ovakvoj destinaciji, nezaobilazan doživljaj je intimna večera na plaži, u bašti, ili čak na osamljenom peščanom sprudu gde vam društvo prave samo lagani morski talasi beskrajnog okeana.

Dakle, ukoliko želite da budete bezbrižni po pitanju obroka, proverite nivo usluge koji hotel nudi. Možete birati između polupansiona, punog pansiona i All Inclusive-a. S druge strane, ukoliko želite da na licu mesta vidite kakva je ponuda, možete se opredeliti za samo noćenje sa doručkom ili polupansion, pa da na licu mesta birate ostale obroke i uživate u svim blagodetima koje Maldivi nude.

Sadržaji i opremljenost resorta

Kada je u pitanju odmor, odavno je klasičan koncept “sea, sun and sand” postao nedovoljan, pa nam je potrebno da imamo i dodatni sadržaj na raspolaganju tokom putovanja.

Naravno, kada su u pitanju putovanja sa decom, od presudnog značaja je upravo sadržaj namenjen najmlađima. Posebno obratite pažnju na ovaj segment ako putujete porodično, jer se na Maldivima može pronaći i dosta resorta čiji koncept ne podrazumeva bogate sadržaje za decu, pa čak i isklučuju boravak najmlađih. Dakle, proverite kakav je koncept resorta po pitanju dece, i da li postojie bazeni prilagođeni deci, igraonice, radionice i slično. Zaista hoteli koji nude ovakve sadržaje, ne zaostaju za resortima na bilo kojoj drugoj destinaciji, a to su na primer: Villa Park 4*, Kandima 5*, Hard Rock 5*, Sun Siyam Iru Fushi 5*

Sa druge strane, ukoliko putujete na romantično putovanje u dvoje ili medeni mesec, obratite pažnju na isto, ali u smislu da je možda bolje da birate resort koji je namenjen upravo parovima, sa akcentom na mir, tišinu i privatnost. Određeni hoteli su samo za starije od 16 ili 18 godina (Adults Only): Oblu Select Lobigili 5*, Komandoo Island Resort & Spa 4+*, You & Me Cocoon 5*,

Bez obzira na to da li putujete porodično ili u paru, ukoliko ste ljubitelj aktivnijeg odmora, na Maldivima je ronjenje nešto što se apsolutno podrazumeva kao obavezan deo aktivnosti. Većina reosrta ima u svojoj ponudi snorkling, ali ukoliko želite pravo ronjenje, proverite da li resort koji vas zanima i nudi takav doživljaj.

Osim ronjenja, resorti koji su na ostrvima veće površine, nude i sportske terene, bicikle, više bazena i sl.. Naravno, na ovakvoj destinaciji, podrazumevaju se i Spa sadržaji. Njihova veličina i sadržaj ponude ponovo zavise od veličine ostrva, pa se dobro informišite o pojedinostima. Poseban dožvljaj su na primer masaže na otvorenom uz šum talasa u paviljonima posebno napravljenim za ovu namenu.

Sigurno je da postoji još pojedinosti koje mogu da budu odlučujuće u odabiru hotela u koji ćete otići na Maldivima. Čini se da sve postaje nevažno kada se samo nađete na ovakvom mestu. Međutim, istina je da svi od odmora želimo više, pa je važno da odaberite resort koji je u skladu sa Vašim afinitetima, očekivanjima i preferencijama.

Ukoliko mislite da je previše činilaca koje treba da uzmete u obzir, i da potraga za idealnim hotelom traje večnost, dozvolite nam da Vam u tome pomognemo. Potrebno je samo da nam iznesete svoje želje i afinitete, a mi ćemo se potruditi da izbor hotela suzimo na takav da ćete birati samo po tome koja vam se soba više sviđa.