Da li na putovanju vodite računa o životinjama?

Susret sa egzotičnim životinjama na dalekim destinacijama deluje zanimljivo, pogotovo kada neke od tih životinja ne možete videti u svojoj zemlji i sa njima ostvariti bliži kontakt. Međutim, iza pripitomljenosti divljih životinja koja je turistima interesantna krije se prilično surova pozadina. Prema istraživanjima koja su sprovedena od strane naučne grupe za očuvanje životinjskog sveta sa Oxforda 2015. godine, utvrđeno je da godišnje od dva do četiri miliona turista novčano učestvuje u različitim životinjskim atrakcijama, a čak 80% njih nije znalo da ovakva mesta imaju negativan uticaj na životinje.

Iako poražavajući, ovi podaci nisu za osudu. Usled nedostatka edukacije o ovoj temi i manjka informacija, do svesti ljudi ne može da dopre opasnost koju ovakav vid turizma nosi sa sobom. Mnogima ne pada na pamet šta se zapravo dešava iza kulisa i kakvo ophođenje stoji iza poslušnih tigrova, lavova, slonova i drugih životinja. Dobra vest je da postoje oni koji se zalažu za odgovorni i održivi turizam i da iz ovakvih istraživanja svi možemo mnogo toga da naučimo.

Šta je ono što vi kao pojedinac možete učiniti na putovanjima kako ne biste bili deo nehumanog tretiranja životinja?

Jahanje slonova

Iza slona koji je pripitomljen za potrebe turizma krije se surova dresura, ili bolje reći tortura, koja za cilj ima da u potpunosti slomi volju životinje. Ukoliko vam se ukaže prilika da jašete slonove na Tajlandu, Baliju ili Šri Lanki, predlažemo da je ipak propustite.

Maženje tigrova

Nemojte ulaziti u kavez sa tigrovima, maziti ih i slikati se sa njima. Pored toga što se od majki odvajaju kao mladunci i dresiraju na sličan način kao slonovi, neke tigrove čak i drogiraju kako bi bili mirni prilikom interakcije sa ljudima.

Fotografisanje sa životinjama

Nemojte uznemiravati životinje kako biste napravili selfie sa njima, jer ovo za njih predstavlja veliki izvor stresa. Iako vam se možda čini da je u pitanju samo jedna fotografija, imajte na umu da je životinjama koje se nalaze na popularnim mestima to možda stota slika po redu, jer im svakodnevno prilazi ogroman broj ljudi.

Iznošenje životinja iz zemlje

Nemojte iz zemlje iznositi tropske ptice, gmizavce, ribe i slične životinje. Na ovaj način životinju ,,otimate’’ iz njenog prirodnog staništa i određenih klimatskih uslova na koje je navikla, a da ne pričamo o endemskim i zakonom zaštićenim vrstama.