Island

Island – sve što treba da znate na jednom mestu

Kada putovati na Island?

Na Island možete putovati tokom cele godine, a najbolje vreme za putovanje na Island zavisi od vaših preferencija i aktivnosti koje planirate. Većina putnika smatra da su letnji meseci, od juna do avgusta, najpogodniji zbog toplijeg vremena i dužeg dnevnog svetla, što omogućava više vremena za istraživanje. Međutim, ovo je i najprometnije vreme, pa treba očekivati veće gužve.

Ako želite da izbegnete gužve, a ne smetaju vam hladnije temperature, možda biste želeli da posetite Island u proleće (april i maj) ili jesen (septembar i oktobar). Ovi periodi imaju svoj šarm, sa manje turista, ali možete očekivati promenljivo vreme.

Za ljubitelje zime i snežnih pejzaža, zima (decembar do februara) može biti sjajno vreme za posetu Islandu. Ovo je vreme kada možete videti polarnu svetlost (aurora borealis) i uživati u drugačijem iskustvu, ali treba biti spreman na izazove koje donosi zimska sezona.

Aurora Borealis

Viza za Island

Za državljane Srbije nije potrebna viza za Island.

Koliko traje let do Islanda?

Let na Island sa avio kompanijom Swiss

Let od Beograda do Ciriha traje oko 2 sata, a zatim vas čeka još 4 sata do Reykjavika, glavnog grada Islanda. Ukoliko imate dužu konekciju između letova, možete je iskoristiti da obiđete znamenitosti Ciriha. Itražite Stari grad, šetajte duž obala Ciriškog jezera ili reke Limat i predahnite u nekom od predivnih parkova.

Let na Island sa avio kompanijom Lufthansa

Isto kao i na Swiss-u – ako putujete iz Beograda let do Frankfurta traje oko 2 sata, a potom se leti još 4 sata do Reykjavika. Ako imate duže čekanje u dinamičnom Frankfurtu, prošetajte istorijskim delom grada, posetite vrt Palmengarten i uživajte u šetnji duž obale reke Majne.

Za naše putnike organizujemo putovanja na Island sa polaskom iz bilo kog grada. Svakodnevno imamo jako veliki broj putnika koji putuju iz evropskih gradova, kao i država u regionu: Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Reykjavik – Glavni grad Islanda

Ture koje imamo u ponudi obuhvataju boravak u hotelima u Reykjaviku, gde se takođe nalazi i aerodrom Keflavík na koji slećete. Reykjavik je vaša baza iz koje krećete na planirane izlete i aktivnosti koje ste organizovali u slobodno vreme. Reykjavik ima dobru javnu transportnu mrežu, uključujući autobuse i taksi usluge. Takođe možete iznajmiti automobil ako želite da istražite okolinu. Većina hotela, restorana i kafića u Reykjaviku nudi besplatan Wi-Fi.

Gullfoss vodopad

Ture i izleti na Islandu

U ponudi imamo individualna putovanja na Island sa ukljućenim izletima i vodičem na engleskom jeziku. U zavisnosti od perioda putovanja i ture koju odaberete, izleti koji su najčešće uključeni u cenu su:

  • Polarna svetlost safari – jedinstvena prilika da uživate u čarobnim igrama svetlosti na nebu, poznatijim kao aurora borealis. Island je jedna od najboljih lokacija na svetu za posmatranje ovog fenomena. Polarna svetlost je najbolje vidljiva tokom zimske sezone (od septembra do marta) i u uslovima minimalne svetlosne zagađenosti. Izleti se obično organizuju u udaljenijim delovima Islanda, daleko od svetlosnog zagađenja gradova.
  • Blue Lagoon – jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija na Islandu. Poznata je po svojim toplim geotermalnim vodama bogatim mineralima, koje se smatraju korisnim za kožu i opuštanje tela. Okolina Plave lagune je spektakularna, sa vulkanskim pejzažima i kontrastom između toplih voda i hladnog vazduha. Plava laguna nudi razne spa tretmane, kao što su masaže i tretmani lica, za potpuno opuštanje i uživanje.
  • South Coast – izlet na kom ćete imati priliku da istražite jednu od najupečatljivijih i najraznovrsnijih oblasti ove prelepe zemlje. U sklopu izleta možete da vidite nekoliko zadivljujućih prirodnih lepota: planinu Hekla, vulkan Ejafjalajokul, vodopad Seljalandsfoss, plažu crne lave Rejnisfjara i glečer Solheimarjokulovog.
  • Golden Circle – ovaj izlet je odličan način da doživite spektakularnu prirodu Islanda i saznate više o njegovoj istoriji i geologiji. Obično traje pola dana do celog dana, u zavisnosti od broja dodatnih aktivnosti i vremena provedenog na svakoj lokaciji. Posetićete idilične staklenike Fridheimar, geotermalnu oblast oko gejzira, vodopad Gullfoss i nacionalni park Thingvellir.
  • Hop-On Hop-Off Reykjavik – ovo je popularan način za istraživanje grada, posebno za turiste koji žele da vide što više atrakcija u kratkom vremenskom periodu. Ovaj tip ture obično uključuje autobuse koji voze po određenoj ruti, sa stanicama na ključnim lokacijama u gradu. Autobusi obično prolaze pored glavnih atrakcija u Reykjaviku, kao što su Harpa Concert Hall, Hallgrímskirkja crkva, Nacionalni muzej Islanda, jezero Tjörnin i drugi značajni lokaliteti.

Cene na Islandu

Usluga u hotelima je uglavnom noćenje sa doručkom. Cene vanpansionske potrošnje na Islandu su prilično visoke u poređenju sa drugim zemljama, posebno kada je reč o hrani i piću. Evo nekih prosečnih cena koje možete očekivati:

  • Obrok u restoranu: 20-40€ po osobi za srednje kategorizovan restoran, dok u luksuznijim restoranima cene mogu biti znatno više.
  • Piće u kafiću: oko 3-5€ za kafu ili čaj, dok su cene alkoholnih pića obično više.
  • Pivo u baru: oko 5-8€ za flašu ili čašu piva.
  • Voda ili bezalkoholno piće: oko 2-4€
  • Grickalice ili brza hrana: oko 5-10€ za obrok.

Ovo su samo okvirne cene i mogu varirati u zavisnosti od lokacije i tipa mesta gde jedete ili pijete. Takođe, cene hrane i pića mogu biti više u turističkim oblastima ili u udaljenim delovima zemlje.