Plima i oseka na Zanzibaru

Zašto posetiti Zanzibar?

Zanzibar, tropski raj u Indijskom okeanu, poznat je po svojim netaknutim plažama, kristalno čistom moru i bogatom podvodnom svetu. Dok maštate o uživanju na rajskim plažama Zanzibara, plantažama začina i ronilačkim grebenima, imajte na umu da dolazite na ostrvo koje ima svoje specifičnosti. Ako planirate putovanje na Zanzibar treba da imate na umu vremenske uslove, kao i plimu i oseku, jer igraju važnu ulogu u vašem doživljaju Zanzibara.

Koliko plima i oseka utiču na plaže na Zanzibaru?

Verovatno niste često razmišljali o ovoj pojavi kada planirate putovanje? Na različitim destinacijama ova pojava ima veći ili manji uticaj, pa ako do sada niste imali problem sa ovom pojavom, nije ni čudo. Međutim, kada je u pitanju Zanzibar, zaista je dobro da istražite na koji način ona utiče na život ovde, ali i na boravak svakoga ko se odluči da poseti ovo rajsko ostrvo. Zanzibar je okružen grebenima koji štite ostrvo od jakih morskih struja, stvarajući magičan priobalni pojas tirkizne boje sa raznobojnim podvodnim stvorenjima. Plima i oseka koje se javljaju dva puta dnevno utiču na izgled obale različitim intenzitetom. Dok su neke obale sasvim neznatno pogođene ovom pojavom, druge zaista menjaju svoj izgled. Tokom plime, voda se izdiže po nekoliko metara, tako da je voda dosta visoko. Međutim, za vreme oseke voda se toliko povuče, da na pojedinim mestima kilometrima morate pešačiti da biste došli do vode.

Zanzibar

Kada je period oseke, zaista je otežano bavljenje vodenim sportovima, kupanje, plivanje u moru. Za vreme oseke možete iskoristiti vreme za posetu plantažama začina ili prirodnih rezervata. Domicilno stanovništvo period oseke koristi za sakupljanje školjki i algi koje igraju veoma važnu ulogu u ishrani. Možete se pridružiti ovim aktivnostima kako biste bolje upoznali navike domaćeg stanovništva na Zanzibaru.
Ukoliko ipak želite da odmor provedete u potpunosi uživajući na plažama i u moru, onda se opredelite za boravak na severnoj i zapadnoj obali ostrva.

Najbolje plaže Zanzibara

Bez obzira na to gde boravite na Zanzibaru, svakako je dobro da znate da visoka plima uglavnom nastupa oko podneva i oko ponoći, dok je niska plima oko 6 sati ujutro i 18 sati uveče.

Zato je naša preporuka da planirate aktivnosti na plaži u skladu s plimom i osekom. Za ronjenje i snorkling, najbolje je vreme oko visoke plime kada je more mirnije i jasnije. Budite oprezni tokom plime i oseke, posebno ako niste upoznati s uslovima. Nemojte plivati daleko tokom niske plime jer se nivo mora brzo može promieniti.
Na Zanzibaru postoje plaže na kojima je izraženost plime i oseke manja nego na drugim plažama, pa je kupanje moguće praktično tokom celog dana.
Jedna od najpoznatijih plaža na Zanzibaru je Nungwi, smeštena na severnom delu ostrva. Nungwi je poznat po svojoj beloj peščanoj plaži i tirkiznom moru, zbog čega se često poredi sa Maldivima. Plima i oseka ovde su manje izražene nego na drugim delovima ostrva, što znači da je Nungwi idealan za plivanje i uživanje u moru tokom većeg dela dana.
Kendwa je još jedna prekrasna plaža na severnom delu Zanzibara koja je poznata po svojoj manjoj izraženosti plime i oseke. Ovde možete uživati u dugim šetnjama duž obale ili se opustiti na ležaljkama uz more, bez brige o promenama u nivou mora.

Na istočnoj obali Zanzibara nalazi se plaža Matemwe, koja je takođe poznata po svojoj manjoj izraženosti plime i oseke. Ovde možete roniti ili plivati tokom većeg dela dana, a ako imate sreće, možda ćete čak videti i neke od morskih životinja kojima ove vode obiluju.

Sve plaže na Zanzibaru imaju svoje specifične karakteristike, pa je uvek dobro proveriti lokalne uslove plime i oseke pre nego što se uputite na plažu. Uz pravilno planiranje, možete maksimalno uživati u lepotama plaža na Zanzibaru i stvoriti nezaboravna iskustva na ovom prekrasnom tropskom ostrvu.