Puket – biser Andamanskog mora

Valovi u nijansama žada, šareni podvodni svet i plaže od zlatkastog peska su odlike po kojima je Puket poznat. Raznolikost najvećeg tajlandskog ostrva toliko će vas očarati da se može desiti da zaboravite da ga napustite. Dobro došli na Puket!

Brojne plaže

Tropske plaže okružene palmama i lokalnim vrstama četinara su biser koji krasi južnu i zapadnu obalu ostrva. Svaka plaža je priča za sebe: od otmenih plaža Surin i Bang Tao koje krase luksuzni rizorti i sjajni klubovi na plaži, do džunglom obrasle plaže Rawai na samom jugu Puketa, preko čuvenog grada greha i plaže Patong, pune barova i najslađih mamurluka. Na Puketu ima mesta za svakoga, bilo da ste bekpekerski par, luksuzni džetseter, avanturista sa organičenim budžetom ili porodica u potrazi za opuštanjem i zabavom uz more. Puket nudi ceo spektar iskustava, od divljih mesta do onih mirnijih i povučenijih na kojima se možete prepustiti hedonizmu. Ukoliko poželite uzbudljivu avanturu i volite da istražujete prirodne i kulturne lepote, Puket će vam ponuditi pregršt raznolikih iskustava: vidikovce sa nestvarnim pogledom, vodopade, divlje životinje, hramove, statue, markete i još mnogo toga.

Odlična tajlandska hrana

Na Puketu, kao i na drugim mestima u ”zemlji osmeha”, tajlandska kuhinja ima poseban karakter. Začinjena i slana, južno tajlandska kuhinja meša se sa kineskim i malajskim ukusima i uticajima, čime je nastao tajlandski Dim sum i roti – hleb lepinja umočena u kari, uz već poznate domaće kulinarske specijalitete kao mee pad hokkien (pržene nudle u supi), moo hong (paprika i luk dinstani sa govedinom), mee gaang pao (meso krabe sa karijem i nudlama), pak miang (samleveni listovi biljke poput spanaća). Takođe možete istražiti i ceo svet izvrsnih fjužn kuhinja, elegantnih internacionalnih jela sa svežim morskim plodovima.

Kulturno nasleđe

Tropske plaže su neprevaziđene, ali dopustite sebi da se odvojite od njih i zađete dublje u ostrvo kako biste razotkrili zadivljujuće bogatu kulturu koja mnogima promakne. Na istočnoj obali nalazi se grad Puket u kom možete pronaći slasti za sva čula. Uživajte razgledajući njegove muzeje ili se naslađujte hranom kineskih doseljenika, kineskim hramovima, kao i čuvenim palatama i lokalnim prodavnicama izgrađenim u kinesko-portugalskom stilu. Veliki hramovi nalaze se u Čalongu i Talangu na istočnom delu ostrva, a prirodne nacionalne parkovi sa pregršt utočišta za divlje životinje možete istražiti na severu ostrva. Čak i kratkim izletom u brda iznad mesta i plaže Kata do Velikog Bude možete opipati puls modernog Puketa.

Podvodna čuda

Neki od najveličanstvenijih tajlandskih prizora leže skriveni ispod blistave površine Andamanskog mora. Puket blaženo sedi u neposrednoj blizini ostrva Ko Phi Phi – popularnih ostrva za ronjenje, i ostrva Similan koja su poznata kao zaštićeni nacionalni park, ali i po svojoj nestvarnoj lepoti. Prirodno bogatstvo će vas zavesti da stavite masku za ronjenje i momentalno se prepustite podvodnom svetu. Za sve one koji nisu vični ronjenju, snorkling izleti takođe nude magične prizore, a ekspedicije kajakom do zaliva Ao Phang Nga nude spokojne lagune sa kraškim stenama koje izviru iz mora. Prepustite se čarima Puketa i dopustite mu da vas obaspe čarobnom životnom inspiracijom.