Odmor na Maldivima – sve što treba da znate na jednom mestu

KADA PUTOVATI NA MALDIVE

Na Maldive možete putovati tokom sva četiri godišnja doba i ne postoji period koji ne preporučujemo za posetu. Za Maldive nije karakteristična kišna sezona i pogodni su za posetu tokom cele godine. Kratkotrajni pljuskovi su mogući tokom cele godine, ali oni traju oko petnaestak minuta i ne utiču na temperature vode i vazduha. Imajte na umu da, kada gledate vremensku prognozu za Maldive, vi zapravo gledate prognozu za glavni grad Male, a ne za konkretno ostrvo na kojem ćete biti smešteni. Tako se može dogoditi da je na Maleu kišovito, a na ostrvima u arhipelagu gde se nalaze rizorti sunčano. Čak i kada prognoza za ostrvo na kojem ćete boraviti pokazuje kišno vreme, to ne znači da kiša pada tokom celog dana, već su u pitanju kratkotrajne padavine.

Svaki period je dobar za posetu Maldiva. Ali, ako je već potrebno izdvojiti idealno vreme za posetu, onda bi to bio period od novembra do aprila, kada zvanično traje suvi monsun na Maldivima. Period od aprila do septembra odlikuje se vlažnim monsunom, ali on nije izražen kao na drugim destinacijama, na primer Tajlandu ili Šri Lanki. Oblačnost i sunčano vreme se smenjuju u toku dana, a kiša uglavnom pada u večernjim satima oko 15-20 minuta.

Jedini period koji treba izbegavati je u toku novogodišnjih praznika, ali to nema veze sa vremenskim uslovima, već sa cenama i raspoloživosti avio karata i hotelskog smeštaja. Cene su tokom Nove godine i do nekoliko puta više nego uobičajene, veliki broj hotela uopšte nije raspoloživ za rezervacije, a većina njih vas obavezuje da izvršite doplatu za novogodišnju noć

VIZA ZA MALDIVE I PCR TEST

 • Za državljane Srbije nije potrebna viza za Maldive.
 • Za ulazak na Maldive potreban je negativan PCR test na engleskom ne stariji od 96 sati. PCR test je potreban bez obzira na to da li ste vakcinisani ili ne.
 • Vakcina nije potrebna za ulazak na Maldive niti su uslovi ulaska olakšavajući ako ste vakcinisani.
 • Deca od godinu dana i starija takođe moraju da rade PCR test.
 • PCR test za povratak sa Maldiva nije potreban osim ako avio kompanija kojom letite to ne zahteva ili vaša krajnja destinacija.

KAKO DO MALDIVA

Maldivi sa QATAR AIRWAYS

Ukoliko putujete iz Beograda let to Dohe (Katara) traje oko pet sati, a potom vas čeka još pet sati do Maldiva. Čekanje između letova možete iskoristiti da istražite aerodrom Hamad International u Dohi koji ima mnogo toga da vam ponudi: prodavnice, restorane, kafiće i druge sadržaje koji će vas animirati. Za odmor i relaksaciju na raspolaganju su vam Quiet Rooms čije je korišćenje besplatno ili neki od mnogobrojnih lounge-a koji se doplaćuju.

Maldivi sa TURKISH AIRLINES

Prednost leta na Maldive avio kompanijom Turkish Airlines je najkraće ukupno vreme putovanja: let od Beograda do Istanbula traje oko sat i po, dok let od Istanbula do Malea (glavnog grada Maldiva), traje oko osam sati, sa odličnim konekcijama između letova (oko 2 sata).

Mogući su letovi i na drugim avio kompanijama.

TRANSFER NA MALDIVIMA

Kada putujete na Maldive slećete na internacionalni aerodrom u glavnom gradu Male i čeka vas još samo transfer do odabranog rizorta.️ Maldivi se sastoje od grupe ostrva, a svaki rizort smešten je na sopstvenom ostrvu. Transfer se može obaviti hidroavionom, brzim brodom ili unutrašnjim letom. Zbog raštrkanosti ostrva, najpraktičniji, najbrži, ali i najlepši način da stignete do odabranog rizorta je hidroavionom. Ovo je jedinstvena prilika da doživite lepote Maldiva koje jedino pogled iz vazduha pruža. Za putnike ovo predstavlja posebno iskustvo: dok krstarite nebom možete uživati u nestvarnom pogledu na utopijska ostrva iz ptičije perspektive. Očaraće vas pogled na koralne grebene i tirkizne lagune, a obavezno spremite telefone i fotoaparate kako biste zabeležili ove nesvakidašnje prizore.

Transfer na Maldivima se izvodi do 17.00 časova. Pojedini hoteli koji se nalaze u neposrednoj blizini aerodroma nude transfere i noću, ali ako to nije slučaj, a vaš let je nakon 17.00 časova, potrebno je da rezervišete smeštaj u nekom od hotela u glavnom gradu Male.

MALE – GLAVNI GRAD MALDIVA

Male je glavni grad Republike Maldivi i u njemu se nalazi internacionalni aerodrom na koji slećete prilikom dolaska na Maldive, a potom imate transfer do odabranog rizorta. Ukoliko imate nekoliko sati pauze dok čekate na let ili transfer, Male ima dosta toga da vam ponudi. Ovaj grad je sam po sebi atrakcija i pruža vam mogućnost da na istinski način upoznate maldivsku kulturu i stanovništvo, daleko od luksuznih hotela. Male je politički, ekonomski i trgovinski centar Maldiva. Stanovništvo se u najvećoj meri bavi poljoprivredom, brodarstvom i ribolovom, pa ćete imati pirliku da upijete boje, zvuke i mirise lokalne riblje pijace i osetite vibracije celog grada. Kada su u pitanju atrakcije, vredi istaći relikvije u Nacionalnom muzeju koji je smešten u nekadašnjoj Sultanovoj palati, Old Friday džamiju (Hukuru Miskiiy) iz 17. veka, veliki broj drugih džamija i Nacionalnu umetničku galeriju.

TIPOVI SOBA NA MALDIVIMA

 • Vila na plaži se, kako sam naziv kaže, nalazi direktno na plaži – potrebno je da napravite svega nekoliko koraka kako biste došli do okeana.
 • Vila na plaži sa privatnim bazenom je idealno mesto za odmor u hladovini i opuštanje uz jutarnju kafu.
 • Vila na vodi – ukoliko boravite u ovom tipu sobe tirkiznom okeanu možete pristupiti direktno sa terase vile. Ovo je naš predlog smeštaja za potpuni doživljaj Maldiva.
 • Vila na vodi sa privatnim bazenom – na terasi vaše vile nalazi se bazen koji koristite samo vi.
 • Vila na vodi sa toboganom – pored toga što okeanu možete prustupiti direktno sa terase, možete i zaroniti u njega spuštajući se niz tobogane koji garantuju mnogo zabave.
 • Podvodna vila – u hotelu Conrad Maldives Rangali Island 6* nalazi se prva podvodna vila na svetu.

TIPOVI USLUGA NA MALDIVIMA

Kako su cene vanpansionske potrošnje na Maldivima visoke, savetujemo rezervaciju minimum polupansiona (doručak i večera). Pun pansion podrazumeva doručak, ručak i večeru. Ukoliko rezervišete All Inclusive uslugu gotovo da nećete imati dodatnih troškova na destinaciji. Hoteli na Maldivima imaju zaista odlične All Inclusive pakete. Izbor hrane je raznovrstan, a dobijate sva tri obroka, određena alkoholna i bezalkoholna pića, dok dodatne usluge zavise od odabranog rizorta. Neke od najčešćih dodatnih usluga su popusti na SPA tretmane i sportove na vodi, korišćenje minibar-a uz jedno ili dva punjenja dnevno, časovi snorklinga ili golfa, windsurfing, masaže, popusti na premium pića, večera na plaži, izlet po izboru, motorizovani vodeni sportovi, izbor cigareta i slično.

Maldivi se odlikuju pasivnim tipom odmora, što znači da na destinaciji nemate mnogo mogućnosti za izlete, tako da ćete najveći deo vremena provoditi na plaži u okviru rizorta. Isplati se rezervisati All Inclusive jer ćete u potpunosti moći da ga iskoristite, a povoljnije je nego da konzumirate obroke i pića u restoranima na ostrvu. Unos hrane i piće na Maldive je zabranjen.

MEDENI MESEC NA MALDIVIMA

Maldivi su se definitivno izdvojili kao favorit naših putnika koji planiraju romantični ,,beg” za svoj medeni mesec. Maldivi su sinonim za totalno uživanje, idilu i ležeran odmor. Na ovim rajskim ostrvima možete maksimalno da se opustite, odmarate po ceo dan na prelepim belim plažama i kupate u tirkiznom okeanu. Jedan hotel predstavlja jedno ostrvo, a često će vam se dešavati da ste sami na plaži, čak i kada je popunjenost hotela visoka. Ovo se posebno dopada putnicima koji žele doživljaj ,,pustog ostrva“.
Maldivi su dobar izbor za medeni mesec i zahvaljujući hotelima koji nude dodatne pogodnosti za mladence. Honeymoon paketi se razlikuju od hotela do hotela, a neke od najčešćih pogodnosti su romantična večera na plaži, korpa voća, torta, flaša šampanjca, popusti na spa tretmane, gratis izleti, masaže i profesionalno fotografisanje.